BuzzadorBlog

torsdag 1 januari 2015

Årets sista dag

Då var det årets sista dag. En dag med trevliga förberedelser inför kvällens sittning. Det är alltid lika kul att fixa till lite extra god mat med lite mer omsorg och kanske prova lite nya saker i mat och dryckesväg. Men vi började med att låta även våra "fadder"höns avsmaka nyårsbuffèn. Ett perfekt vis att ta tillvara matrester på
Sedan började jag med maten, Idag var det extra roligt eftersom jag investerat i en ny köksmaskin(leksak). Vi har ju alla våra svagheter och ja, jag erkänner:köksmaskiner är en av mina många laster..
Nu skulle den provas, en Sous Vide
Fram med vacuumaskinen, krydda oxfilen, vacca den och ner i vattnet som håller 56 gradet för ett perfekt slutresultat
Nu kunde jag släppa köttet, det fixar ju sig själv.
Men de glaserade smålökarna krävde lite pyssel; förvälla, skala och sedan glacera:


Men resultatet blir ju fantastiskt gott så det är värt lite pyssel.
Hasselbackspotatis passar ju bra till oxfilén och läste om ett bra trick som fungerar. Skär potatisen i en träsked för att undvika att dela den hela vägen ner:

Ett vitlöksbröd är ju inte fel och här fick jag glädje av min vitlöks skärare som även fungerade bra som örtdelare
Bara att blanda hackad vitlök, persilja och smör. Skiva upp Franskbrödet, inte hela vägen ner, smöra mellan skivorna och packa in brödet i folie. Låt gå i ugnen ca 220 grader i 10-15 minuter


Men nu var det mesta förberett så nu kunde jag lägga mig en stund i badet tillsammans med en god whiskey, ett härligt avbrott

Gästerna anlände och som förrätt serverades det en krämig kräftsoppa tillsammans med vitlöksbrödet och en "myrstack"
Missade helt att ta bilder både på dukningen som lillkillen fixat och på kräftsoppan.
Men det blev i alla fall på bild det färdiga vitlöksbrödet och "myrstacken"
Myrstacken är Cream Cheese sammanrört med finhackad rödlök och grovmalen svartpeppar, Röran  formas till en kulle som man sedan klär med Svart Stenbitsrom. Väldigt gott tillsammans med kex som man skopar upp röran med

Efter förrätten skulle Sous Viden bekänna färg, hade jag lyckats med köttet?
Upp med filén ur förpackningarna för att fräsas på järnet en kort stund för en gyllenbrun stekyta samtidigt som såserna, 5 peppar och Bearnaise lagades.
Och resultatet blev perfekt:


Svårt att inte bli mätt och nöjd på en sådan här tallrik tillsammans med ett gott rött vin.
Nu var vi tvungna att andas lite innan vi gick på kaffe och desserten. 
Desserten stod våra gäster för och vilka desserter sen:
Cheesecake med pepparkaksbotten toppad med saffrans och vit chokladfyllning. Och en smarrig  kladdkaka som serverades med vispad grädde. Så klockren.
Till detta passade ett portvin ypperligt


Men nu var ju klockan nästan midnatt, så på med ytterkläderna och ut för att fira in det nya året


Efter lite skumpa och imponerande fyrverkerier avrundade vi en trevlig kväll/natt med lite whisky och rom

En bra avslutning på det gamla och en bra start på det nya




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar